A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління гуманітарної політики
Камінь-Каширської міської ради

Засідання професійної спільноти вчителів зарубіжної літератури закладів загальної середньої освіти: «Великоглушанський ліцей», «Малоглушанський ліцей», «Невірська гімназія», «Погулянківська гімназія»

Дата: 25.05.2023 10:10
Кількість переглядів: 40

18 травня 2023 року в онлайн режимі відбулося засідання професійної спільноти вчителів зарубіжної літератури закладів загальної середньої освіти: «Великоглушанський ліцей», «Малоглушанський ліцей», «Невірська гімназія», «Погулянківська гімназія» на тему «Національно-патріотичне виховання на уроках зарубіжної літератури та  в позаурочний час».      

Світлана Мельник, вчитель зарубіжної літератури ЗЗСО «Невірська гімназія» виступила з питанням «Формування соціокультурної компетенції здобувачів освіти на уроках зарубіжної літератури  як засіб виховання свідомих патріотичних почуттів». Відповідно до Державного стандарту базової і повної загальної освіти програма із зарубіжної літератури спрямована на формування компетентностей. Суть соціокультурної компетентності полягає у здатності особистості сприймати, аналізувати, оцінювати прочитані чи почуті тексти, висловлювання про Батьківщину, родину, історію рідного краю, народні звичаї і традиції, загальнолюдські цінності, добирати та використовувати ті з них, які необхідні для досягнення комунікативної мети. Світлана Олександрівна говорила про прийоми та методи, які сприяють формуванню саме соціокультурної компетентності. У своєму виступі вона акцентувала увагу на практичних видах роботи на уроках: робота зі словником (патріотизм, подвиг, мужність); використання методу кампаритивістики (порівняння з українськими творами); використання українознавчого матеріалу на етапі мотивації, фактів з життя письменників, вірші українських поетів та інші.

Ніна Смаль, керівник професійної спільноти та вчитель ЗЗСО «Великоглушанський ліцей», презентувала тему «Виховання патріотизму на уроках зарубіжної літератури». Висвітлення даного питання вона побудувала через представлення уроку з вивчення творчості Моріса Метерлінка - бельгійського письменника, драматурга і філософа, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1911) та його п’єси «Синій птах». Вона показала як пов’язати в одне ціле поняття патріотизму, любові до рідного дому, поняття щастя та питання екологічних проблем. Ніна Адамівна поділилася досвідом керівництва драматичним гуртком та активного залучення учасників навчального процесу до театральної діяльності.

Учасники спільноти долучилися до обговорення питання заохочення дітей до читання, акцентували увагу на питанні вибору підручників та проблемі їх відсутності у 5 класах, дякували за творчість та активну діяльність педагогів, їх бажання змінюватись, професійно вдосконалюватись та ділитися своїм досвідом.

Учителі-словесники обговорили питання участі у ХXVIII обласній виставці дидактичних і методичних матеріалів «Творчі сходинки педагогів Волині», оскільки і Світлана Олександрівна і Ніна Адамівна були учасниками обласного етапу виставки у номінаціях: «Зарубіжна література» та «Виховна робота». Педагоги розказали про свої роботи, виникнення ідей та особливості підбору та узагальнення матеріалу до друку.

Консультант Тетяна Лесик та учасники зустрічі високо оцінили діяльність педагогів, їх активну професійну позицію, багатогранність особистостей, ефективність форм і методів роботи. Діяльність таких компетентних і творчих вчителів мотивує. Питання національно-патріотичного виховання актуальне, адже берегти і зміцнювати нашу державу можуть громадяни, які люблять Україну, свій народ, культуру, які хочуть жити і розвивати свою країну. Роль і завдання вчителя-словесника та уроків зарубіжної літератури засобами художнього слова перетворити ці знання у переконання, у потребу і норму поведінки кожного учня.

,


« повернутися

Вхід для адміністратора