A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління гуманітарної політики
Камінь-Каширської міської ради

Інформаційний дайджест

Дата: 29.09.2023 12:11
Кількість переглядів: 16

🟢22 вересня 2023 року консультантом центру професійного розвитку педагогічних працівників Тетяною Лесик проведено інформаційний дайджест для керівників професійних спільнот іноземних мов та зарубіжної літератури за темою «Професійна спільнота та реалізація професійного потенціалу педагогічних працівників». Зустріч відбулася в онлайн-режимі.

📝Інформаційний дайджест організовано з метою координації діяльності професійних спільнот у 2023/2024 навчальному році.

✔️Консультантом проаналізовано роботу професійних спільнот вчителів іноземних мов та зарубіжної літератури у минулому навчальному році, окреслено питання щодо планування роботи спільнот та пріоритетних напрямів освітньої діяльності:

☑️продовження реформи загальної середньої освіти відповідно до Концепції «Нова українська школа»;

☑️подолання втрат у навчанні, формування громадянської позиції, розвиток навичок інформаційної гігієни під час війни;

☑️просвіта з питань особистої безпеки; психологічна підтримка усіх учасників освітнього процесу.

☝️Особливу увагу варто звернути на висвітлення питань щодо формування ключових компетентностей і реалізації компетентнісного підходу засобами іноземних мов і класичної та сучасної літератури різних країн світу. Компетентнісний підхід має органічно поєднуватись з діяльнісним та інтегрованим підходами.

🔶Рекомендовано до обговорення на засіданнях включити питання специфіки віддаленого перевернутого навчання, схожості та відмінностям у плануванні очних і віддалених уроків, організації уроку, моделям взаємодії та ефективним інструкціям вчителя в умовах віддаленого навчання та змішаного навчання, різні моделі професійної рефлексії.

💻У ході інформаційного дайджесту презентовано «Діагностичний інструментарій. Порядок роботи на платформі дистанційного та змішаного навчання - Всеукраїнська школа онлайн» для використання у роботі задля надолуження освітніх втрат.

❗Професійна спільнота є цінним ресурсом, який дозволяє педагогам обмінюватися інформацією та досвідом, спільно шукати шляхи подолання професійних труднощів та бути проактивними, підтримувати один одного, обговорювати нові ідеї. У професійному стандарті вчителя виокремлюється трудова функція "безперервний професійний розвиток", яка тісно пов'язана з такою професійною компетентністю, як здатність навчатися впродовж життя. Зміст цієї компетентності проявляється у здатності визначати умови і ресурси для розвитку впродовж життя та взаємодіяти з іншими вчителями на засадах партнерства і підтримки (через наставництво і супервізію).

🔷Вчителі повинні вміти визначати ефективні форми взаємодії з професійними спільнотами та брати активну участь у них. Якщо ми хочемо, щоб діти навчилися конструктивно співпрацювати, розуміти переваги взаємодії у спільній діяльності, планувати групову роботу, підтримувати членів групи, допомагати іншим і заохочувати їх до досягнення спільних цілей, то ми самі повинні вміти розвивати ці важливі навички.

🙌Для того, щоб група була спільнотою, їй потрібні спільне бачення/місія; спільні правила, цінності, цілі; фокус на плані професійного розвитку та рефлексія.

🖋️Центр професійного розвитку педагогічних працівників


« повернутися

Вхід для адміністратора