A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління гуманітарної політики
Камінь-Каширської міської ради

Сучасний підхід у викладанні зарубіжної літератури: виклики та перспективи

Дата: 04.01.2024 10:42
Кількість переглядів: 9

✅15 грудня 2023 року в онлайн-режимі відбулося засідання професійної спільноти учителів зарубіжної літератури при закладі загальної середньої освіти Підбороччанська гімназія-філія ОЗЗСО «Черченський ліцей» на тему «Сучасний підхід у викладанні зарубіжної літератури: виклики та перспективи».

Олена Вознюк, психолог ОЗЗСО «Черченський ліцей», розпочала зустріч із вправи «Асоціація» для знайомства та позитивного налаштування роботи. Вона акцентувала свій виступ на ключових засадах професійного стандарту вчителя та компетентностях, якими має володіти педагог.

🔸Виступи учасників засідання були спрямовані на поглиблення знань щодо використання доцільних прийомів для моделювання та проєктування сучасного уроку зарубіжної літератури задля його ефективності, на застосування діяльнісного підходу у навчанні, представлення технік і технологій, які вони застосовують для формування компетентностей.

🔹Оксана Дзенік, вчитель зарубіжної літератури ОЗЗСО «Черченський ліцей», запропонувала свій досвід та особливості організації уроку для формування таких ключових компетентностей Нової української школи як спілкування державною мовою, спілкування іноземними мовами, полікультурної компетентності.

🔸Учитель ЗЗСО Мельнико-Мостищенська гімназія-філія ОЗЗСО «Черченський ліцей» Людмила Матвійчук висвітлила питання формування математичної компетентності при вивченні таких творів як «Чарлі і шоколадна фабрика», «Поліанна», «П’ятнадцятирічний капітан» шляхом розв’язування сюжетних математичних задач, складання схем маршрутів подорожей за картою і т.д.

🔹Питання щодо особливостей розвитку екологічної компетентності на уроках зарубіжної літератури озвучила Світлана Мартинюк, учитель ЗЗСО «Бузаківський ліцей». Вона виокремила теми та твори, при вивченні яких, можна зацікавити дітей проблемами екології та їх вирішенням.

🔸У виступі Інни Понеділок, учителя зарубіжної літератури «Бузаківський ліцей», було розкрито актуальність розвитку соціальної та громадянської компетентності (засад поваги, рівності, відповідальності, розвитку комунікативності, уміння бути собою). У її виступі розкрито сутність проблемного навчання, уміння уживатися у роль головного героя, застосування технологій критичного мислення, розвиток рефлексії, важливість обізнаності та орієнтування у сфері культури та мистецтва та особливості роботи з дітьми.

🔹У своєму виступі вона акцентувала увагу на практичних видах роботи на уроках: робота в парах у групах, створення словесних та культурних галерей, макетів та ілюстрацій до творів, види завдань для розвитку асоціативного мислення, завдання для розвитку творчих здібностей, технології створення ситуації успіху, діалогове навчання.

🔸Керівник спільноти Оксана Гундерич представила свої напрацювання з розвитку інформаційно-цифрової компетентності (уміння діяти за алгоритмом, складати план тексту, використовувати інтернет-ресурси для отримання знань, обробки та обміну інформацією) та підприємливості та фінансової грамотності (розвиток уміння презентувати власні ідеї, доцільно використовувати мовні засоби, застосовувати комунікативні стратегії для формування власних пропозицій, рішень і виявлення лідерських якостей).

🔹Оксана Степанівна використовує електронні підручники, тексти творів, аудіо книги, експрес-тести, відеоролики з життя письменників, уривки документальних чи художніх творів, аудіо вірші, відео екскурсії. Діти створюють презентації, постери, «хмари слів», фото колажі, «фейсбук або інстаграм сторінки», працюють з QR-кодами, пишуть електронні листи, повідомлення у соціальних мережах, створюють резюме, зразки реклами, літературні твори, які містять моделі ініціативності.

☑️Консультант Тетяна Лесик та учасники зустрічі високо оцінили діяльність педагогів, їх активну професійну позицію, уміння приймати виклики та освітні зміни та працювати на перспективу. Діяльність компетентних і творчих вчителів мотивує. Вона відмітила чіткість, логічність, продуманість, структурованість заходу, цікаві форми роботи, поєднання академічних знань та практичність.

🖋️Центр професійного розвитку педагогічних працівників Камінь-Каширської міської ради


« повернутися

Вхід для адміністратора